Hodnocení vína. Bodovací systémy

2. dubna 2008 v 19:32 | milasko |  Hodnocení vína, kategorizace
Kdo se trochu více zajímá o víno, určitě už narazil na články, popisující výsledky různých vín na domácích či mezinárodních soutěžích. Někdy je tu oznámeno, jakou medaili víno obdrželo, jindy ale také počet bodů, které získalo. Ne každý ví, jak vlastně hodnocení probíhá. A když se nějaký vinař chlubí, že jeho víno dostalo třeba stříbrnou medaili, také není úplně všem jasné, co to přesně znamená. Vína jsou hodnocena několikačlennou komisí. Vždy se hodnotí vzhled, chuť a vůně, ale existuje několik odlišných způsobů bodování.
Na mezinárodních soutěžích je nejběžnější 100 bodový systém. Členové poroty přidělují vínu body podle tabulky, která vypadá asi takto:


vynikající
velmi dobré
dobré
uspokojující
neuspokojující
Vzhled
čirost
5
4
3
2
1

barva
10
8
6
4
2
Vůně
intenzita
8
7
6
4
2

čistota
6
5
4
3
2

harmonie
16
14
12
10
8
Chuť
intenzita
8
7
6
4
2

čistota
6
5
4
3
2

harmonie
22
19
16
13
10

perzistence
8
7
6
5
4
Celkový dojem

11
10
9
8
7
Když sečtete body v posledním sloupci ( 40 b.), zjistíte určitou slabinu, protože 100 bodová stupnice má jen 60 bodů - a to ještě spíše teoreticky, v praxi se body pod 60 dávají jen velmi zřídka - a pod 50 už vůbec ne. To už se tak špatné víno úplně vyřadí a neboduje. Je vlastně otázkou, co je pro příslušného vinaře horší, zda víno nebodované, či takové, které dostalo ostudných např. 53 bodů.
Podle počtu bodů se pak přidělují medaile, což v jednotlivých soutěžích trochu kolísá, ale zhruba je to takto:
90-100 b. velká zlatá medaile - mimořádné víno
85-89 b. zlatá medaile - vynikající víno
80-84 b. stříbrná medaile - velmi dobré víno
75-79 b. bronzová medaile - dobré víno
70-74 b. diplom - průměrné víno
62-69 b. slabý průměr
pod 61 b. špatné
Někdy je to celé posunuté o 5 bodů nahoru, tj. VZM od 95 b., ZM od 90 b. atd.
Další často používanou stupnicí, hlavně na domácích soutěžích, je 20 bodová. Podstatný rozdíl je v tom, že pracuje s desetinami. Bodování vypadá asi takhle:
Barva 0-2 b.
Čistota 0-2 b.
Vůně 0-4 b.
Chuť 0-12 b.
I tady ale platí, že v praxi je stupnice poněkud zúžená, a boduje se většinou mezi 15-20 body.
Úplně odlišný je Vedelův penalizační systém, kde platí, že čím méně trestných bodů, tím lépe. VZM 0-3 b., ZM 4-8 b., SM 9-14 b., BM 15-21 b.
Hodně vínomilů používá hlavně pro soukromé hodnocení 10 bodovou stupnici. Je možné ji dělit na desetiny, já osobně se spokojuji s min. 0,5 b. V každém případě je její výhodou jednoduchost, určitě k tomu není potřeba nějaká tabulka, a přitom je rozlišení poměrně velké, protože se používá prakticky v celém bodovém rozpětí. (Tedy po pravdě: méně než 2,5 b. jsem ale taky ještě nedal.) Je ale jasné, že tato stupnice není pouhým vydělením 100 bodové stupnice deseti, protože například víno, které má 5,5 b. se ještě dá pít, i když rozhodně nepotěší. Pokud ale dostane na soutěži bodů 55, patří do kanálu.
Sabráž - odseknutí hrdla šampaňského šavlí
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama