Vinařské sympozium v Uherském Hradišti

26. března 2010 v 7:56 | milasko |  Soutěže, ochutnávky, akce
sklep

19.-21.3. se v Uherském Hradišti konalo vinařské sympozium (z řeckého symposion - společnost pijáků), tedy sraz vínoblogerů, které zorganizoval Tomáš alias Neználek. Čekal jsem trochu větší účast, ale kdo nepřijel, jeho chyba. Nakonec nás bylo celkem jedenáct, z toho ale dvě partnerky a jeden partner. (Něžné pohlaví mezi autory zdatně zastupovala Evas, jejíž články si vždy s velkým zájmem přečtu.)
skl

Program byl velice nabitý. V pátek večer po setkání a večeři v restauraci U Koníčka jsme se přesunuli do nedalekého vinného sklepa U Musilů. Pan Ing. Musil, když zjistil, že jsme se nepřišli jen bohapustě namazat, ale že máme o víno opravdový zájem a snad i trochu nadprůměrné znalosti, snažil se velmi poctivě přelít do nás obsah celého sklepa. Původně jsme si snad měli ve vlastním sklepě jen něco ochutnat, vybrat a pak se vrátit do přední části s krbem, ale hostitel stále naléval a naléval: " Ještě vám naleju tohle…Toto byste taky měli ochutnat…" Výsledkem je, že jsem psaní nějakých poznámek vzdal, v tom tempu to prostě nešlo, tak se mohu spoléhat jen na po tom maratonu ne zcela nejspolehlivější paměť. Vína pana Musila jsou takového spíše selského charakteru, bez nějakých příkras. Ne všechna se mi líbila, nicméně našla se i pěkná, pro která jsem se pak dodatečně v neděli vrátil a za skutečně symbolický peníz koupil domů. Protože nebyla vína oficiálně zatříďovaná (podle cukernatosti většinou někde mezi kabinetem a pozdním sběrem), uvedu jen odrůdu těch, která mě zaujala nejvíce, vše ročník 2009 - Cabernet Moravia, Sauvignon z panenské sklizně a Rulandské šedé. Vedle toho se mi moc líbilo Rulandské bílé 2001 od Musilova souseda Miloslava Bečici.
sk2

Druhý den dopoledne jsme vyrazili do nedalekých Buchlovic, kde se ve sklepě zdejšího zámku skrývá Galerie vín. Zde nás přivítal jeden ze zdejších vinařů, pan Ing. Knopf, který nám představil jednak vína svoje a také dalšího místního vinaře pana Ing. Černého. Tady se koštovalo v přiměřeném tempu, takže jsem se dostal i k poznámkám, i když mi při tom málem mrzly ruce. Ve sklepě byla opravdu slušná zima. Více se mi líbila vína hostitelova, celkově nejvíce Chardonnay 2008 výběr z cibéb. Z druhého vinařství pak Rulandské šedé 2008 pozdní sběr.
sk2

Po obědě jsme se přesunuli do Popovic, kde se konala Výstava vín. Na ní se přechutnávala vína ze soutěže vinařů z okolních obcí. Výběr byl opravdu bohatý, asi 450 vzorků. To samozřejmě nešlo vyzkoušet všechno, tak jsem celkem jednoduše šel podle velmi přehledně vypracovaného katalogu, kde se dalo najít celkové pořadí podle bodů (dvacetibodová stupnice), pořadí v rámci jednotlivých odrůd i seznam vinařů podle obcí. Prostě jsem se dost spolehl na hodnocení porotců a vybíral z lepšího umístění těch odrůd, které mě zajímaly. Úplně zruinovat jsem se nechtěl, tak jsem ochutnal jen asi pětadvacet vzorků. Někde jsem trochu zaváhal a příslušný vzorek už místní, kteří šli asi podle stejného klíče, stačili úplně vypít. Většinu plánovaných jsem ale zvládl. Tady je seznam toho, co se mi líbilo nejvíce:
Rulandské šedé 2009 pozdní sběr - Agro Zlechov (šampion bílých vín)
Hibernal 2009 - Víno Sýkora Čejkovice
Pálava 2008 výběr z hroznů - Tománek Boršice
Sauvignon 2007 pozdní sběr - Hanák Tupesy
Neuburské 2006 - Sigismondi Virginio Staré Město
Svatovavřinecké 2006 pozdní sběr - Abrahám + Habarta KPV - Míkovice
Neronet 2009 pozdní sběr - Ing. Ponížil Dolní Němčí
Aby si snad někdo nemyslel, že jsme v Popovicích jen pili. Byli jsme se také podívat do hezkého místního muzea krojů, které se nám opravdu líbilo.
kroj

Večer jsme se mírně unaveni vrátili do Uherského Hradiště, kde jsme ještě společně poseděli u večeře. Několik nejzdatnějších, ke kterým jsem ale já už nepatřil, pak ještě vyrazilo do jednoho zdejšího komerčního sklípku. Jak to tam dopadlo, o tom již nic nevím. Pro mě tím celé povedené setkání skončilo. Velmi příjemné bylo, že jsem si konečně mohl popovídat s lidmi, které jsem zatím znal jen podle přezdívek a článků.
vůz
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lukáš Lukáš | E-mail | Web | 26. března 2010 v 8:44 | Reagovat

Tak jsi to Milane velmi přesně, trefně a čtivě popsal. V podstatě se na mnoha názorech shodneme a v podobném duchu jsem popsal i své zážitky, které spolu uveřejníme na ovine.cz. Budu se těšit na další setkání!

2 Milan Milan | Web | 26. března 2010 v 10:46 | Reagovat

Ahoj Milane! Děkuji za upozornění na zajímavý článek o vašem setkání "pijáků" vína. Fotografie jsou nádherné, je na nich vidět, že jste se hezky bavili a že se v Uherském Hradišti sešla dobrá parta, která se rozhodně nenudila. Obdivuji vás, kolik jste toho nejen ve sklípku, ale i na výstavě vín v Popovicích dokázali ochutnat! Jenom bych se tě chtěl zeptat, co jsou to "cibéby"? Tohle slovo jsem opravdu slyšel poprvé. Měj se moc krásně, pohodový jarní víkend ti přeje Milan

3 Evas Evas | E-mail | Web | 26. března 2010 v 14:05 | Reagovat

Pěkně jsi to popsal, bylo to moc fajn. Počítali jsme s Petrem, že jsme na koštu ochutnali asi 70 vzorků, ale každý vzorek jsme vlastně dělili pro dva a spoustu toho odlévali. Některá vína z tvého seznamu se mi taky líbila, Hibernal, Pálava, Neuburk - opravdu dobrá vína. Závěrečné posezení v posledním sklípku už bylo decentní, nijak dlouhé a spíše komorní.

4 milasko milasko | 26. března 2010 v 19:11 | Reagovat

[2]: Výběr z cibéb se vyrábí z toho nejkoncentrovanějšího, nejcukernatějšího moštu, na jehož výrobu byly použity vybrané bobule napadené ušlechtilou plísní šedou. Pro tvou představu: v jednom litru moštu musí být nejméně 320 gramů cukru (přírodního, ne dosypaného řepného). Bývá to velká dobrota, ale poměrně drahá, prodává se malých lahvích.

5 Milan Milan | Web | 28. března 2010 v 16:35 | Reagovat

Milý Milane! Děkuji ti za podrobné vysvětlení mého dotazu, ale stejně mi to jako laikovi moc neříká. Takže se zpracovávají i bobule napadené plísní? Chápu, že je ušlechtilá, ale tohle slyším opravdu poprvé! Díky tvému blogu se ze mě brzo stane znalec, přestože si doma víno moc často nedávám. Hezký zbytek neděle ti přeje Milan

6 milasko milasko | 28. března 2010 v 17:35 | Reagovat

[5]: Chápu, že pro laika může znít slovo plíseň trochu divně, ale řada slavných vín je na tom přímo postavena - třeba Tokaj.Hermelín s plísní ale nikomu divný nepřijde.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama