Degustace Vinařství Štěpán Maňák

19. prosince 2010 v 11:09 | milasko |  Soutěže, ochutnávky, akce
         
man
           Je to asi půl roku, kdy jsem byl na degustaci Vinařství Štěpán Maňák v pardubickém Vinném šenku. Teď jsem si zde ochutnávku zopakoval, tentokrát zaměřenou téměř výhradně na ročník 2009. I když vína byla pěkná a pan Maňák se poslouchal dobře, byl jsem tentokrát spokojený méně. Příčina byla v tom, že vinař, který nás spolu se svým synem osobně obsluhoval, nasadil zbytečně rychlé tempo nalévání. Možná ho hnala představa zpáteční cesty v ne právě ideálním počasí, nevím. Ještě jsem ani pořádně neočichal první vzorek a již tu byl s druhým. První čtyři sklenky jsem do sebe naházel opravdu nesmyslně rychle, takže mé hodnocení asi úplně přesné nebude. Pak se sice malinko zvolnilo, i tak jsme zvládli deset bílých vín za hodinu, po malé pauze pak další tři červená, takže celá ochutnávka byla za hodinu dvacet hotová. Do sklenek se nalévalo poměrně málo, takže se ani neodlévalo. Nebylo ostatně kam. Pan Maňák to komentoval tak, že Moraváci odlévají jen tehdy, když se chystají řídit. Zůstalo sice víc než dost vína i času na závěrečné přechutnávání, určitě bych ale dal přednost klasice. Tedy dostatek vína průběžně a klidnější tempo.

diskuse
          Tady je tedy mé hodnocení, které je z uvedených důvodů stručnější a úplně bych za něho sám ruku do ohně nedal:

Veltlínské zelené 2009 pozdní sběr. Cukernatost při sběru 21,5 ° NM, 12,5 % alkoholu, 8 g zbytkového cukru, 6 g kyselin, bylo tedy na samé hranici suchého vína. Barva světlinká zlatavá. Viskozita nižší až střední. Trochu méně intenzivní, ovocná nasládlá vůně. V těle středně plné, jemně kořenitá svěží chuť, středně dlouhá dochuť. Dal jsem mu trochu lepších 6 bodů ( z deseti možných).

Müller Thurgau 2009 pozdní sběr. Obsah alkoholu 13 %, cukernatost při sběru 21,5 °NM, 2 gramy zbytkového cukru, 5,3 g kyselin. Barva dosti světlá se zelenkavým nádechem, viskozita střední. Vůně slabá nevýrazná, ovocná. V těle poměrně plné, chuť ale trpčí a v dochuti dost zřetelná hořčinka. Dostává pouze 5 bodů.

Rulandské bílé 2009 pozdní sběr. 13 % alkoholu, cukernatost 23 ° NM, 8 g zbytkového cukru, 6,5 g kyselin. Světlá barva se zelenkavým nádechem, viskozita střední. Středně intenzivní vůně broskví, meruněk a s jemným náznaku vanilky. Velmi svěží chuť mi trochu připomínala ovocné žužu, což ale nemyslím nijak špatně. Středně dlouhá dochuť. Pro mě zřetelně lepší než předchozí vzorky, dávám 7 bodů.

Neuburské 2009 pozdní sběr, polosuché. Obsah alkoholu 12,5 %, cukernatost při sběru 21,2 °NM, 11,5 g cukru a 5,65 g kyselin. Opět podobná barva, střední viskozita. Lehká vůně malinových bonbonů, v těle středně plné. Chuť nekomplikovaná ale docela lahodná, v středně dlouhé dochuti nepatrná hořčinka. Tohle víno už jsem na ochutnávce pil a tehdy mi nechutnalo. Buď šlo předtím o nějakou lehčí vadu nebo se docela výrazně posunulo.Tentokrát dostalo 6,5 bodu.

Ryzlink rýnský 2009 pozdní sběr, polosuché. Zelenkavá barva, vyšší viskozita. Velmi intenzivní, příjemná a lákavá vůně josty a černého rybízu. V těle středně plné, chuť velmi svěží, ovocná s lehkou mineralitou. Dochuť středně dlouhá až delší. Pro mě jedno z nejlepších vín večera, určitě nejlepší poměrem kvality a ceny. Dal jsme mu 7,5 bodu.

Chardonnay 2009 pozdní sběr, polosuché, sur lie. Obsah alkoholu 13 %, cukernatost 22°NM., 9,3 g cukru, 6,2 g kyselin. Barva velmi světlá se zelenkavým nádechem, viskozita střední. Intenzivnější vůně tropického ovoce, hlavně ananasu a také náznak vanilky. V těle méně až středně plné, příjemná ovocně-bylinná chuť. Dochuť kratší až střední. Dostává 7 bodů.

Family Pinot cuvée 2009 známkové, polosuché. Obsah alkoholu 13,5 %, 7,6 g zbytkového cukru, 5,35 g kyselin. Poněkud neobvyklý název vznikl proto že odrůdy, z kterých bylo vytvořeno toto cuvée patří do rodiny pinotů: Rulandské bílé, šedé a modré. V průměru dosahovaly cukernatosti 22 ° NM. Barva sytější, zlatavá, viskozita vysoká. Vůně méně intenzivní, dosti nezřetelná, trochu připomínající vůni obilí. V těle plnější, z chuti trochu vystupoval alkohol, v dochuti byla hořčinka. Dostalo 6 bodů.

Sauvignon 2009 výběr z hroznů, polosladké. Cukernatost při sběru 25 ° NM, obsah alkoholu 12,5 %, 30,2 g zbytkového cukru, 5,6 g kyselin. Barva zlatavá, viskozita velmi vysoká. Těžší sladká vůně hodně vyzrálého bílého rybízu. V těle středně plné, chuť hruškového kompotu s hřebíčkem. Dochuť kratší až střední. Dal jsem mu 7 bodů.

Rulandské šedé 2009 výběr z hroznů, polosladké. Cukernatost 25 ° NM, obsah alkoholu 12 %, 35,2 g zbytkového cukru, 5,35 g kyselin. Světlinká barva s jemnými odlesky do zelena, pro odrůdu vlastně docela netypická.Viskozita střední. Zvláštní hořkosladká, těžší, nezařaditelná vůně. V těle plnější, chuť dosti sladká, ale celkem příjemná, hrozny s medem. Středně dlouhá dochuť. Lepších 7 bodů.

Pálava 2009 výběr z bobulí, sladké. Obsah alkoholu 13 %, cukernatost 27,2 ° NM, 46,6g zbytkového cukru, 5,4 g kyselin. Světlejší zlatavá barva, vysoká viskozita. Intenzivní sladká vůně přezrálých hroznů. V těle plnější, lahodná sladká (ne však přehnaně) ovocná chuť. Středně dlouhá dochuť. 7,5 bodů nebo možná ještě malinko více. Nejlepší víno ochutnávky, které získalo různá ocenění doma i v zahraničí. Cenově bylo nejvýše - za 315,-.
šenk

Dornfelder 2009 pozdní sběr, suché. Obsah alkoholu 12 %, cukernatost 22 ° NM, 3,5 g zbytkového cukru a 5 g kyselin. Velmi tmavá, neprůhledná barva, velmi vysoká viskozita. Vůně hodně intenzivní, pro odrůdu typická, nesmírně příjemná, lesní ovoce, hlavně ostružiny. V těle středně plné, také chuť byla velmi příjemná, ovocná, s náznakem sladkého pečiva, možná jablečného štrůdlu. Lehkou slabinou byla kratší až střední dochuť. I tak lepších 7 bodů.

Modrý Fěruňk cuvée 2009 známkové, suché. Obsah alkoholu 13 %, 2,2 g zbytkového cukru. Neobvyklý název je podle trati Fěruňk. Cuvée bylo vytvořeno z modrých odrůd Rulandské modré, Svstovavřinecké a Cabernet Moravia. Posledně jmenované zrálo v bariku. Barva hodně tmavého rubínu, hodně vysoká viskozita. Vůně středně intenzivní, špatně zařaditelná, sametové působící s náznakem višní. V těle středně plné. Chuť také sametová, trochu připomínající griotku. Dochuť středně dlouhá. Dostalo poctivých 7 bodů.

Rulandské modré 2008 výběr z hroznů, suché, barrique. Víno zrálo 12 měsíců ve francouzských barikových sudech a je nositelem několika domácích ocenění. Obsah alkoholu 12,5 %, cukernatost 24° NM, 2,7g zbytkového cukru. Barva jahodová s cihlovým nádechem, hodně vysoká viskozita. Středně intenzivní, těžší, kořenitá a sladká vůně jahod. Středně plné tělo, v chuti višně a švestky. Dochuť mi ale na víno vyšší kategorie přišla poměrně krátká. Znovu 7 bodů.

          Možná, že můj úvod vyzněl až příliš záporně, to by ale nebylo úplně spravedlivé. Prostředí bylo příjemné, k dispozici bylo dost pečiva i sýra na zakousnutí a vody na zapití. To vše v ceně, která byla na pardubické poměry velmi solidní. Pan Maňák ochotně odpovídal na dotazy a o vínech hovořil poutavě a vtipně. Nemohu tedy mluvit o nespokojenosti s celou akcí, spíš mám jen určité výhrady. Mohlo to být prostě o dost lepší, kdyby se tak nespěchalo. Vína měla vesměs vyšší zbytkové cukry, které ale nenudily. Akční ceny se pohybovaly mezi 117,- až 175,-, pouze Pálava a Rulandské modré byly výrazně dražší.
  
výzdoba
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lebeda Lebeda | E-mail | Web | 16. listopadu 2011 v 1:14 | Reagovat

Pěknej blog

2 Mohd Mohd | E-mail | Web | 6. března 2012 v 21:03 | Reagovat

Moc pěkný blogík. Ještě juknu

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama