O víně pro začátečníky

2. února 2011 v 6:34 | milasko |  Úvahy o víně
Nemá žádný smysl, aby tento článek četl nějaký vínomil, který se ve víně vyzná. Je určen výhradně pro začátečníky.
rondo
             Následující informace jsou pro každého, kdo se o víno trochu zajímá, nošením dříví do lesa. Jenže - co jsou pro někoho úplné samozřejmosti - pro jiného to mohou být dost nejasné pojmy. Píši to vlastně proto, že se mě na takové věci docela často ptají i lidé, kteří si víno běžně a rádi dávají, ale nikdy se nezajímali o žádnou teorii. Dostávám otázky typu: "Co je to výběr z hroznů, pozdní sběr nebo suché víno?" A není to žádná vinařská latina, že třeba dva prvně uvedené pojmy jsou obvykle chápány dost doslovně. Tedy, že výběr z hroznů je výsledkem nějakého podrobného přebírání bobulek z jednotlivých hroznů a pozdní sběr se asi sklízí někdy hodně pozdě. Pokusím se to velmi jednoduše vysvětlit, aniž bych zabíhal do velkých podrobností.
vin


            Nejprve o kategoriích vína. Ty se stanovují podle cukernatosti hroznů v době sklizně. Měří se ve stupních normalizovaného moštoměru (°NM). Jde o to, kolik kilogramů cukru je ve 100 litrech hroznového moštu. Podle toho vydělujeme:

Stolní víno. Má cukernatost alespoň 11 °NM. Neoznačuje se odrůda a hrozny mohou pocházet odkudkoliv z EU.
Zemské víno. Cukernatost min. 14 °NM. Vyrobeno z tuzemských hroznů. Toto je nejošidnější kategorie. Mohou se tu totiž objevit i vína s výrazně vyšší cukernatostí, někdy i velmi kvalitní. Druhou možnost představují vína, která mají sice cukernatost, odpovídající vyšší kategorii, ale byla vyrobena z odrůdy, která není zapsána ve Státní odrůdové knize. To jsou obvykle méně známé odrůdy nebo takové, ze kterých se sice někde v cizině vyrábějí ceněná vína, u nás ale zatím nebyla zaregistrována. Třetí možností je, že hrozny měly sice vysokou cukernatost a patřily k registrované odrůdě, ale se vinař z různých důvodů, nejčastěji finančních, rozhodl nepředložit víno k zatřídění do vyšší kategorie.
Jakostní víno. Cukernatost min. 15 °NM. Hrozny pocházejí pouze z jedné vinařské oblasti. Výnos nepřekročil 14 t/ha. Může být buď jakostní odrůdové. Pak obsahuje nejméně 85 % odrůdy, uvedené na etiketě. Jakostní známkové vzniklo smísením hroznů nebo jakostních vín.
Jakostní víno s přívlastkem. Hrozny pocházejí z jedné vinařské podoblasti. Dále se podle cukernatosti moštu dělí na:
Kabinetní víno (kabinet). Cukernatost nejméně 19 °NM.
Pozdní sběr. Min. 21 °NM.
Výběr z hroznů. Min. 24 °NM.
Výběr z bobulí. Min 27 °NM.
Výběr z cibéb. Min 32 °NM. Obvykle z přezrálých hroznů, často napadených ušlechtilou plísní.
Jak je vidět, tyto názvy mohou laika trochu poplést. Přitom opravdu jde o cukernatost. Specifickou skupinu pak tvoří vína s označením ledové a slámové:
Ledové víno. Vyrábí se z hroznů sklizených při teplotě nejvýše -7° C a majících cukernatost min. 27 °NM.
Slámové víno. Hrozny byly dosoušeny po dobu nejméně tří měsíců na slámě nebo rákosu a měly cukernatost min. 27 °NM.
Nově se objevila kategorie VOC, víno originální certifikace. To připomíná podobně značená vína v západní Evropě, jako např. AOC ve Francii. Jedná se o kvalitní vína typická pro daný region.
verment


            Dále vína dělíme podle obsahu zbytkového cukru. Cukr obsažený v hroznech se v procesu kvašení mění na alkohol, vždy ho ale určité množství v hotovém víně zůstane. Podle toho vydělujeme:
Víno suché - do 4 gramů cukru v litru
Víno polosuché - do 12 g/l
Víno polosladké - do 45 g/l
Víno sladké - nad 45 g/l

Minislovníček vinařských pojmů
Archivní víno - leželo před nalahvováním alespoň tři roky v sudu
Barrique (barik) - dubový sud o obsahu 225 l, většinou z francouzského dubu
Cuvée - víno vyrobené z více odrůd révy vinné
Dezertní víno - s vyšším obsahem cukru a alkoholu, přičemž obojí může být uměle zvýšeno
Extrakt - všechny látky, které zůstanou ve víně po odpaření vody a alkoholu
Kupáž - scelení nejméně dvou odlišných partií vín
Likérové víno - dolihované, např. portské
Rosé - růžové víno vzniklé krátkým nakvašením modrých hroznů
Tanin - třísloviny, které se vyluhují ze slupek hroznů
Zoxidováné víno - zvětralé, již nedobré (výjimkou jsou záměrně zoxidovaná vína typu Madeira)

Některé další informace:
Které víno se vyplatí archivovat
Kde nakupovat víno
Kategorie zahraničních vín
Víno a zdraví
Historie vína
wine
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Milan Milan | E-mail | Web | 2. února 2011 v 11:13 | Reagovat

Ahoj Mílo! Konečně nějaký článek, který je určen pro naprosté laiky, kteří se ve víně nevyznají. K těm patřím i já, však jsem ti o tom již několikrát psal. Snad tě potěší, že tento článek zařazuji do své rubriky Články mých přátel, jistě mnoha lidem rozšíří obzory o víně. Přeji ti krásný den! Milan

2 Margarita Margarita | Web | 4. února 2011 v 2:56 | Reagovat

Ahoj Milane, máš u mě za jedna, moc dobrý nápad, pro nás co se nevyznáme. Pěkně si nám to rozepsal!! Přeji ti moc pěkný víkend! Hanka

3 Markéta Markéta | E-mail | 30. října 2012 v 7:38 | Reagovat

Prosím o radu jakou knihu si mám koupit, když hledám právě informace typu těch vaši v tomto článku? :-) Jsem laik,ale ráda bych o víně věděla více, obecný popis druhů, chutí, sladkosti..dále podle čeho vybírat při nákupu vína, k čemu se víno nejvíce hodí a v neposlední řadě co ve víně cítit za vůně, a podobné informace,, předem moc děkuji za jakoukoliv reakci a tip na knihu (hlavně o českém víně- klidně i světovém,, jen aby tam ale nechybělo to české :-))

4 milasko milasko | Web | 30. října 2012 v 18:21 | Reagovat

[3]: Knih o víně je u nás k dostání dost. Namátkou:
Kraus: Nová encyklopedie českého a moravského vína.
Gasnier: Jak vybírat víno
Callec: Encyklopedie vína
Priewe: Víno. Malá škola
Casamayor: Umění degustace
Kraus - Kopeček: Setkání s vínem

5 giomn giomn | 29. prosince 2016 v 11:08 | Reagovat

Vinotéky z Francie mohou být vaše:

http://www.vinotekyzfrancie.cz/produkty/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama