Ochutnávka Rodinného vinařství Beneš Hrušky

9. července 2011 v 7:01 | milasko |  Soutěže, ochutnávky, akce


Koncem června pořádala vinotéka Vinný šenk v Pardubicích ochutnávku vinařství Beneš Hrušky. Jedná se o rodinné vinařství otce Jaroslava a syna Romana. Bylo založeno v roce 1996 a patří do sdružení Bonus Eventus. Obhospodařují 6,5 ha vinic v obci Hrušky, která se nachází východně od Břeclavi. Část suroviny nakupují od příbuzných též z Hrušek.Většina hroznů pochází z tratí Hastrmany a Podsedky. Od roku 1999 víno lahvují, současná produkce je 45 tisíc lahví ročně. Jejich vína již získala řadu ocenění. Asi největším úspěchem bylo vítězství na Valtických vinných trzích s Merlotem ročníku 2009. Klíčem k úspěchu jsou podle pana Romana, který ochutnávkou provázel, zdravé, ideálně vyzrálé hrozny a jejich rychlé a šetrné zpracování. Z bílých odrůd pěstují Veltlínské zelené, Rulandské šedé, Chardonnay, Aurelius, Ryzlink rýnský a Sauvignon, z modrých Rulandské modré, Frankovku, Cabernet Moravia, Zweigeltrebe, Dornfelder a Merlot.
My jsme mohli ochutnat celkem 12 vzorků, převážně z ročníku 2010, z toho 7 bílých, jedno rosé a 4 červené. Část analytických hodnot jsem zachytil, něco mi ale uteklo.



Veltlínské zelené 2010 pozdní sběr, suché. Trať Podsedky. 4 g zbytkového cukru, 7,2 g kyselin, obsah alkoholu 12 %. Na úvod pěkné víno, které okamžitě zaujalo výraznější sladkou ovocně květinovou vůní, která trochu připomínala bonbony bonpari, ale ucítil jsem i špetku mentolu a pepře. Barva byla velmi světlince zlatavá s nazelenalým nádechem, viskozita střední. V těle trochu méně plné, velmi svěží, lehké, se zřetelnou, ale nikoliv nepříjemnou kyselinkou. Dochuť kratší. Začínám hodnocení trochu horšími 7 body (z deseti možných).

Rulandské šedé 2010 pozdní sběr, suché. Trať Hastrmany. 4 g zbytkového cukru, 7,1 g kyselin. Zlatavá barva, vysoká viskozita. Vůně hodně intenzivní a velmi lákavá, připomínala mi ale spíše Sauvignon, cítil jsem hlavně černý rybíz. V těle spíše méně plné, chuť příjemná, ovocná, opět spíše sauvignonová, dochuť kratší až střední. Dostává 7 bodů.

Chardonnay 2010 pozdní sběr, suché. Trať Podsedky, staré keře (asi 50 let). 4 g zbytkového cukru, 7,9 g kyselin, 24 g bezcukerného extraktu. Zlatavá barva, vyšší viskozita. Typická intenzivní vůně exotického ovoce, sladkého ananasu, manga, přezrálých banánů, ale i hrušek. Středně plné tělo, chuť mi přišla trochu drsnější, výrazně minerální, dochuť středně dlouhá. Víno má dobrou perspektivu zrání a určitě bude ještě zajímavější. Dávám trochu lepších 7 bodů.

Sauvignon 2010 pozdní sběr, suché. 6 g zbytkového cukru, 7,4 g kyselin. Víno získalo zlatou medaili na Valtických vinných trzích. Barva zlatavá, viskozita vysoká. Vůně velmi výrazná, sladká, ovocně bylinná, byly zde broskve a květy hluchavek. V těle plnější, velmi harmonické, ale i hezky svěží, s chutí meruněk. Středně dlouhá dochuť. U mě nejlepší víno ochutnávky. Dostává 8,5 bodu.

Chardonnay 2010 pozdní sběr, polosuché. Trať Hastrmany.10 g zbytkového cukru, 7,2 g kyselin. Světlinká zlatavá barva se zelenkavým nádechem, viskozita vyšší. Středně intenzivní ovocná vůně, trochu jako sladkokyselé citrónové bonbony. Tělo tenčí, kyselinky mi přišly trochu svíravé a v dochuti byla lehká hořčinka. Dochuť kratší až střední. Dávám 6,5 bodu.

Ryzlink rýnský 2010 pozdní sběr, polosuché. Trať Hastrmany. 11 g zbytkového cukru, 9,1 g kyselin, 25 g bezcukerného extraktu. Barva zlatavá s lehkým nazelenalým nádechem, viskozita vysoká. Příjemná, ale znovu trochu netypická vůně, která mi opět spíše připomínala Sauvignon. Byla sladší, s tóny hluchavek. Plnější tělo, harmonické, hezky uhlazené. V ovocné chuti jsem cítil hlavně meruňky. Středně dlouhá dochuť. Dostává 7,5 bodu.

Aurelius, 2010 pozdní sběr, polosladké. 20 g zbytkového cukru, 8,9 g kyselin. Světlejší zlatavá barva s nepatrným nádechem do zelena, vysoká viskozita. Vůně hodně intenzivní, výrazné tóny černého bezu, mango, trocha ananasu. Extraktivní harmonické víno se sladší ovocnou chutí. Dochuť střední až delší. Dávám 8 bodů.



Cuvée Zweigeltrebe a Rulandské modré, rosé, suché. Obsah alkoholu 11,8 %, 4 g zbytkového cukru, 6,8 g kyselin. Sytější růžová barva, vysoká viskozita. Výraznější vůně jahod se smetanou. Středně plné tělo, lehce nahořklá chuť neslazeného ovocného čaje. Dochuť středně dlouhá. Trochu horších 6 bodů.

Cabernet Moravia 2010 jakostní odrůdové, suché. Cukernatost při sběru byla 19 °NM. 5 g kyselin, obsah alkoholu 13,5 %. Barva na pomezí rubínu a granátu, viskozita vyšší. Vůně výraznější, hodně ostrá, s tóny papriky. V těle méně plné, s jemnými tříslovinami, ale trochu trpčí. Dochuť kratší až střední. Dostává 6,5 bodu.

Dornfelder 2010 jakostní odrůdové, suché. 2 g zbytkového cukru, 4,8 g kyselin, 20 g bezcukerného extraktu. Barva tmavší granátová, viskozita vysoká. Vůně hodně zvláštní, skoro vůbec ne ovocná, spíše byliny, sušená zelenina, snad trocha sušeného ovoce. V těle méně plné, velmi příjemně působící sladké třísloviny, v chuti višně. Dochuť kratší až střední. Dávám 7 bodů.

Zweigeltrebe 2010 pozdní sběr, suché. Obsah alkoholu 12 %. Barva hodně tmavého rubínu, viskozita vysoká. Jemná, méně intenzivní vůně ostružin a višní. V těle plnější, třísloviny sice zřetelné, ale příjemné, v chuti opět ostružiny. Dochuť středně dlouhá až delší. Dávám 7,5 bodu.

Rulandské modré 2009 výběr z hroznů, suché, barrique. Mahagonová barva s narezlými menisky, viskozita vysoká. Těžká velmi výrazná vůně, v níž byly zřetelné kouřové barikové tóny, pod tím se pomalu uvolňovalo ovocné aroma, hlavně rybízu a brusinek, ale také trocha čokolády. Mohutné víno s hodně plným tělem, v chuti višně a rybíz, třísloviny sametové, dochuť delší. Velmi pěkný závěr, nejlepší červené víno večera. Dávám lepších 8 bodů.



A jak hodnotím večer celkově? No, chybička se našla. Ne ve vínech, ta byla vesměs velmi pěkná. Problém byl trochu s návštěvníky. Přesto, že Vinný šenk je velmi malý, bylo občas, zvláště ve druhé polovině ochutnávky dost špatně slyšet, co pan Beneš říkal. A to jsem seděl skoro u něho! Chápu, že ne každého zajímají třeba analytické hodnoty, pokud si ale někdo jen potřebuje napumpovat alkohol do hlavy, neměl by chodit na řízené degustace.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama