Ochutnávka vinařství Stapleton & Springer

16. října 2011 v 12:41 | milasko |  Soutěže, ochutnávky, akce
22.9. se v rytířském sále pardubického zámku konala ochutnávka vín z rodinného vinařství Stapleton & Springer. To hospodaří na 16 ha vinic v okolí Bořetic, které obhospodařuje v bio režimu. Specializují se na odrůdu Pinot noir. Vedle čistě odrůdových vín vyrábějí i cuvée, jejichž základem je také Pinot noir a dále je tu Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Tato cuvée nesou název Roučí, což je staré označení pro Pinot noir, které snad vzniklo tak, že tato odrůda prý našim předkům připomínala rouno beránčí. Ve vinařství se snaží, aby vína odrážela daný terroir, nebyla ochuzena filtrací a čeřením, podíl SO2 je minimální. Vína mají velký potenciál, mohou ležet v archivu i mnoho let, je tu přímo snaha o to, aby vína prověřil čas a ne aby byla prvoplánově zajímavá již třeba po roce. Vyrábějí se ve třech kategoriích: mladá vína mají označení Modré hory, zralejší Rezerva a výjimečná se označují jako Grand cru. Roční produkce je asi 30 tisíc lahví, v nepříznivém roce 2010 byla jen asi 5-6 000. Od roku 2007 přestali ve vinařství používat barikové sudy a od té doby používají větší sudy domácího původu. Zajímavé je také odmítání použití ušlechtilých kvasinek. Podle pana Springera by moravská vína raději měla mít drobné nedostatky ale uchovat si jistý svéráz, než aby byla vyráběna zdánlivě dokonalá ale bezcharakterní unifikovaná vína.
Ochutnávku organizoval známý milovník a znalec vín pan Oldřich Bujnoch, vedl ji pan Jaroslav Springer, doprovázený synem Tomášem. Pan Springer hovořil o své práci a vínech velmi zapáleně a zajímavě, což se projevilo až překvapivým tichem, které na ochutnávce panovalo. Zdá se, že tentokrát se sešli lidé, kteří měli opravdu zájem se něco nového dozvědět. V průběhu ochutnávky byli jednotliví hosté vícekrát vyzýváni, aby se vyjádřili k právě ochutnávanému vzorku. Reakce byly vesměs velmi pozitivní a nemyslím, že by to bylo jen ze slušnosti. Ostatně pan Bujnoch, který tyto dotazy kladl, si většinou vybíral lidi, které už znal z předchozích akcí a o nichž věděl, že o víně něco vědí.

Já se musím přiznat k jisté nebezpečné úchylce. Všeobecně velmi uznávaná odrůda Pinot noir nepatří k mým nejoblíbenějším. Jít na ochutnávku, která byla téměř stoprocentně tvořena víny z této odrůdy, byl pro mě trochu otazník, předešlu ale, že jsem byl mimořádně spokojený. Takové pinoty bych si opravdu nechal líbit.


Ale už konkrétně k jednotlivým vzorkům. Bylo jich celkem devět:

Pinot noir 2006 Ben´s Reserve. Obsah alkoholu 13,7 %, 1,9 g zbytkového cukru, 5,4 g kyselin, 25,8 g bezcukerného extraktu. 30 % příměsi Modrého Portugalu. Vrcholu by mělo víno dosáhnou po 10-12 letech. Barva jahodového kompotu, viskozita vysoká. Výrazná těžší vůně třešní a višní. V těle plnější, jemně kořenité, třísloviny příjemné, trochu zřetelnější kyselinky, které ale nerušily. Dochuť delší. Tak tohle určitě nebyl běžný "zavíňovací" vzorek, ale docela pořádná pecka. Víno se líbilo mně i ostatním, já mu dal 7,5 (83) bodů.

Pinot noir 2009 Modré hory. Obsah alkoholu 12,5 %, 1,8 g zbytkového cukru, 5,9 g kyselin a 28,7 g bezcukerného extraktu. I tady bylo přidáno menší množství Morého Portugalu - 15 %. Víno je sice určené ke konzumaci již nyní, mělo by ale vydržet až 10 let. Barva rubínová, viskozita vysoká. Jemná, méně výrazná vůně červeného rybízu a hroznů, která se ale postupně uvolňovala. Oproti předchozímu vínu přece jen méně plné, ještě zřetelně mladé, i když již vcelku uhlazené, třísloviny nijak nedrhly. Dochuť středně dlouhá. Celkem dobře pitelné víno, které přesto pro mě bylo v rámci ochutnávky nejslabší. Dal jsem mu lepších 6,5, tj. 78 bodů.

Pinot noir 2009 Grand cru. Obsah alkoholu 13,5 %, 3,1 g zbytkového cukru, 6,1 g kyselin a 27,6 g bezcukerného extraktu. Světlejší rubínová barva, viskozita vysoká. Velmi jemná vůně střední intenzity s tóny višní. V těle plné, chuť naprosto skvělá, už teď krásně uhlazená, i když víno bylo ještě mladé. Byly v ní opět především višně. Dochuť středně dlouhá až delší. Toto harmonické víno má před sebou jistě velmi dobrou perspektivu. Pro mě poněkud předčasný vrchol celé ochutnávky. Ocenil jsem 8,5 (89) body.

Roučí cuvée 2006. Poměr odrůd je zde: 50 % Pinot noir, 40 %, Svatovavřinecké a 10 % Modrý Portugal. Obsah alkoholu 13,2 %, 1,4 g zbytkového cukru, 5,3 g kyselin a 25,8 g bezcukerného extraktu. Sytější rubínová barva, viskozita vysoká. Středně intenzivní, lehce nasládlá vůně švestek a višní. V těle plné, lahodná chuť s příjemnými sladkými tříslovinami. Dochuť delší. Další velmi pěkné víno, které jsem ohodnotil lepšími 7,5 body (84).

Roučí cuvée 2008. Tentokrát 50 % Pinot noir a 50 % Svatovavřinecké. Obsah alkoholu 12,5 %, 2,2 g zbytkového cukru, 6 g kyselin a 25,5 bezcukerného extraktu. Tmavší rubínová barva, viskozita střední. Trochu méně intenzivní vůně višní a ostružin. Elegantní uhlazené víno se středně dlouhou dochutí. Dostalo lepších 7 (81) bodů.

Roučí cuvée 2009 Grand cru. Obsah alkoholu 12,5 %, 1,8 g zbytkového cukru, 5,7 g kyselin, 28,2 g bezcukerného extraktu. Barva tmavého rubínu, viskozita střední. Méně intenzivní ale přitom těžší vůně s tóny tmavého ovoce. Hodně plné, trochu výraznější třísloviny, v chuti trpčí višně. Dochuť středně dlouhá. Hodnotím stejně jako předchozí víno - lepších 7 (81) bodů.

Pinot noir 2007 Ben´s Reserve. Obsah alkoholu 12,8 %, 2,2 g zbytkového cukru, 5,9 g kyselin, 29,1 g bezcukerného extraktu, 15 % Modrého Portugalu. Toto víno by mělo vydržet i 20 let v dobré formě. Hezká barva světlejšího rubínu, viskozita vysoká. Středně intenzivní těžší vůně švestek. V těle plné, uhlazené, svěže působící, s chutí švestek. Středně dlouhá dochuť. Dávám 7,5 (83) bodů.

Pinot noir 2007 The Best of Jaroslav Springer. Obsah alkoholu 12,9 %, 1,7 g zbytkového cukru, 5,8 g kyselin a 29,9 g bezcukerného extraktu. Tmavá rubínová barva, viskozita vysoká. Středně intenzivní vůně višňového likéru. V těle plné, těžší, hodně hutné, vysoký extrakt byl znát, třísloviny trochu výraznější. Dochuť delší. Znovu 7,5 (83) bodů.

Roučí cuvée 2007. Obsah alkoholu 13 %, 1,9 g zbytkového cukru, 5,7 g kyselin a 31,1 g bezcukerného extraktu. Barva tmavého rubínu, neprůhledné, vysoká viskozita. Intenzivnější příjemná vůně třešní. Velmi plné, trochu jako by připálené, výraznější třísloviny. Středně dlouhá dochuť. Končím hodnocení lepšími 7,5 (84) body.


Po posledním vzorku vína přišel ještě jeden zajímavý bonbónek v podobě tmavého 19° pardubického piva Porter, které se s vínem vůbec netlouklo. Musím také ocenit výborné občerstvení a vzornou obsluhu, večer proběhl v naprosté pohodě, vše mělo vysokou úroveň.



Ještě pár poznámek na závěr. Jak jsem již předeslal, tyto pinoty se mi velmi líbily, i když nějaký milovník této odrůdy by byl při bodování možná ještě štědřejší. Trochu mě překvapila barva vín. Je sice pravda, že osvětlení překrásného sálu spíše dokreslovalo příjemnou atmosféru, ale na dokonalé posouzení barvy úplně ideální nebylo. Marně jsem však hledal typické cihlové odstíny. To nemění nic na tom, že barvy byly pěkné.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Margarita Margarita | Web | 20. října 2011 v 7:15 | Reagovat

Ahoj Milane,já ti nevím, kdo vymýšlí tak hambaté vtipy, ale je pravda, že na slušný člověk skoro nenarazí. Takže je jedno jestli tě kazím já nebo Milánek.:)
Je tolik druhů vína a já znám jen pár, ale dnes bych sáhla nejraději po slivovici! U nás poletuje pěkná chřipka, s kterou já musím jít teď do práce a ani vtip mi nepomůže. Přeji ti moc pěkný den s vínečkem! Hanka

2 Hana Hana | Web | 27. října 2011 v 21:46 | Reagovat

Tak bio víno jsem ještě neměla, zajímalo by mě jak to chutná? Jinak v okolí Bořetic jsou dobrá vína.

3 milasko milasko | 28. října 2011 v 8:36 | Reagovat

[2]: Já to s těmi bio víny sice beru jako chválihodnou snahu, ale neumím porovnat, jestli jsou ve výsledku nějak jiná.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama