Červenec 2012

Vinařské aktuality - červenec 2012

27. července 2012 v 6:59 | milasko |  Úvahy o víně
Tak už i ve Finsku vinařství

Ve Finsku už 15 let probíhá experiment, jenž má ověřit možnosti pěstování vinné révy v zemi. Už v příštím roce pak zde chtějí přejít ke komerční produkci révy a asi za pět let by chtěli začít vyrábět víno.


Nejlepší hovězí? Přece z krav napájených vínem!

Francouzi se inspirovali v Japonsku. Tam je považováno za nejlepší hovězí z krav, které dostávaly pivo. Ve Francii pochopitelně zkoušejí víno. A v docela slušném množství. Krávy dostanou do krmení přidané asi dvě láhve denně. Jejich maso je pak žádanou lahůdkou v restauracích pro gurmány. Probíhají zkoušky, která odrůda révy dodá masu nejlepší chuť.


Problémy se špačky v Burgenlandu

Na východě Rakouska mají teď vinaři velké problémy se špačky. Ti se zde přemnožili a víno jim mimořádně chutná. Vinaři byli zpočátku trpěliví, ale nyní už požádali o povolení bránit se. Jinak hrozilo, že by letošní úroda mohla být dost slabá. Mají povoleno používat ochranné sítě, chovat ve vinicích dravé ptáky a hady a také střílet do vzduchu.


Prastaré čínské víno

V hrobě velmože z období dynastie Čou, starém přibližně 3 000 let, byla nalezena bronzová nádoba, o níž se předpokládá, že mohla obsahovat víno. Víme, že boháči ho v této době už pili. Zatím není ale prokázáno, že nádoba víno opravdu obsahovala.


Perspektivy rozvoje vinařství ve světě

Odborníci předpokládají, že světový trh s vínem čekají dobré časy. Oproti současnému stavu, kdy se vypije asi 26,5 miliard litrů, by do roku 2017 měla spotřeba vzrůst na 27,5 mld.

Měl by tomu napomáhat hlavně vzrůst životní úrovně a zájem o západní způsob života v rozvíjejících se zemích Asie. Prozatím měla hospodářská krize na trh negativní vliv, hlavně v USA a Evropě. Dá se ale očekávat, že spotřeba v Asii poroste v nejbližších pěti letech asi o 4 % ročně.


Sprej místo alkoholu

Ve Francii se začal prodávat sprej navozující pocity podobné opilosti. Přitom ale nevznikají negativní projevy jako je nejistý krok nebo kocovina.


Světové vinařství podle OIV

Podle mezinárodní organizace pro vinařství OIV se po určité stagnaci dá očekávat znovu rozvoj vinařství. Zájem o víno opět roste. Celková plocha vinic se v poslední době zmenšovala. V roce 2011 to bylo asi o jedno procento (79 mil. ha). Za uplynulých deset let ubylo asi 262 mil. ha. 56,9 % vinic je stále ještě v Evropě, jejich plocha roste v Asii (21,9 %).

Zajímavé je, že na Novém Zélandu se vinice za posledních deset let zvětšily trojnásobně (nyní 37 mil. ha). Světová produkce hroznů vzrostla i při zmenšení vinic. To je dáno oteplováním i zlepšováním vinařských technik. Podíl evropských vinařů postupně klesá. V roce 2001 produkovali 73 % vína, nyní 66,5 %. Na prvním místě v exportu je Itálie (24,2 mil. hl), následována Španělskem (22,3 mil. hl) a Francií (14,1 mil. hl). Čtvrtá je Austrálie, páté Chile.

Do Maďarska za vínem. 2. Skvělá vína z Villány

20. července 2012 v 8:39 | milasko |  Soukromé koštování, odrůdy
Sklepní ulička ve Villány

Pohled do sklípku se spoustou ocenění

Jednoznačným vinařským vrcholem za celý pobyt byla návštěva Villány. Je to asi třítisícová obec, polovina obyvatel mluví německy, jsou tu i dvojjazyčné názvy. S trochou nadsázky jsem došel k zajímavému závěru: Nejlepší červená maďarská vína vznikají ve Villány. Nejznámější vinaři ve Villány jsou Němci. Z čehož vyplývá, že nejlepší maďarská červená vína vyrábějí Němci.
Takto vypadá maďarská bodovací tabulka

K těm známým vinařům patří například Wunderlich, Bock, Günzer, Müller. Pak jsou tu dva význační vinaři bratranci Tamás a Attila Gere, což sice zní velmi maďarsky. Ve skutečnosti se ale také jedná o původem Němce, jejichž rodina si ale po druhé světové válce musela změnit německé jméno Gerbel na maďarsky znějící Gere. (Malovinařem je i Tamásův bratr Miklós Gere, u něhož jsme v Harkánech bydleli a jehož stáčený Olászrizling, který nám věnoval na uvítanou, představoval lehké nekomplikované ale celkem příjemné letní pití.)
Návštěvnické centrum vinařství Wunderlich

Určitým paradoxem bylo, že jediné místo, kde se v této obci nedalo německy domluvit, bylo informační centrum, kde zdejší mladý muž ovládal kromě maďarštiny jen angličtinu, což by všude jinde bylo asi normální, ale zde mi to přišlo skoro komické. Naštěstí mapa obce spíše připomíná průvodce po sklípcích, takže jsme se obešli bez vysvětlivek.

Obec je doslova prošpikována sklípky a vinárnami. (Vlastně mezi tím není až tak velký rozdíl. Obvykle to je něco mezi sklípkem a vinárnou.) Několik jsem jich navštívil. Ve vinařství Gere Tamás jsem ochutnal výtečný Cabernet Sauvignon 2008 a z téhož ročníku zajímavé cuvée Paraltan z několika modrých odrůd. Pak jsem se podíval do vinařství s maďarským jménem Szende, kde ale obsluhující dámy opět mluvily velmi dobrou němčinou. I tady jsem byl spokojený s Pinotem noir 2009 a Cabernetem Franc 2008. Následovalo vinařství Günzer, kde zkouška místního bílého cuvée Mont Blanc z odrůd Irsai Oliver a Olászrizling nedopadla úplně nejlépe, protože podobně jako u Irsaie v Pécsi i zde byla krásná vůně ale jinak bylo víno krátké a málo plné. Určitě lepší bylo červené Stilus Cuvée.
Závěr výletu byl opět skvělý. Návštěvnické centrum prestižního vinařství Wunderlich mělo vynikající úroveň. Vzdušné, prostorné, velmi moderní, s obrovským výběrem vín. Vína jsou tu dražší, ale velmi pěkná. Skvěle se nám tam věnovali, provedli nás celým podzemím s obrovskými sály a sklepeními, s boxy na ukládání vín, které si mohou zákazníci pronajmout. Vinařství produkuje více než milión lahví ročně. Mnohá jejich vína získala ocenění na mezinárodních soutěžích. K nejlepším patří ta z odrůd Cabernet Franc, Merlot a Pinot noir. Já ochutnal dvě vína z ročníku 2008 - Cabernet Franc a Cabernet Sauvignon. Nebyl jsem vůbec zklamaný. Plná, voňavá, kořenitá vína. Mohl jsem si také zkusit vyplnit maďarskou tabulku pro hodnocení vín. Zde byl překlad pochopitelně nutný.
Kvalitní červená vína z oblasti Villány tak mohu jednoznačně doporučit, stejně jako návštěvu samotné obce, kde by se dalo ochutnávat i několik dní. Všude jsme se setkali s velkou ochotou a vstřícností.

Do Maďarska za vínem. 1. Co se úplně nepovedlo

13. července 2012 v 21:30 | milasko |  Soukromé koštování, odrůdy
Tepaná brána kostela v Pécsi s motivy vinné révy

Lázeňský komplex v Harkánech

Název článku trochu zkresluje. Byla to vlastně normální dovolená, i když ve vinařském regionu, víno tak samozřejmě představovalo důležitou součást programu. Bydleli jsme v hezkém lázeňském městečku s termálními prameny Harkány. To patří z vinařského hlediska do oblasti Villány-Siklós, považované za místo, kde vznikají nejlepší maďarská červená vína s dobrým potenciálem pro delší vyzrávání. Leží na jihu země, jen pár kilometrů od hranic s Chorvatskem. Je tu středomořské klima, velké množství slunečných dnů, což dává dobré podmínky pro vyzrávání modrých odrůd Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Kékfrankos (Frankovka), Kékportó (Modrý Portugal), Merlot a Zweigeltrebe, které tu rostou na svazích vápencových pohoří. Bílé odrůdy se tu pěstují jen okrajově. Nově jsou nejlepší zdejší vína označovaná jako DHC (Districtus Hungariae Controllatus) Villány.
Halászcsárda

Originální nápis na ubytování

Ochutnal jsem tu vína skvělá i velmi špatná. Začnu těmi horšími. V samotných Harkánech jsme navštívili Halászcsárdu, což je něco jako rybářská hospoda. Dali jsme si tu džbánek Portugalu. Na běžné stolní víno byl až překvapivě voňavý po ovoci a smetaně a určitě by se dal docela dobře pít nebýt toho, že už když nám ho přinesli, byl dost teplý a protože panovalo příšerné vedro, byl ke konci už špatně pitelný.
Pan Béla jako vozka

Sklípek u Kormanyosů

Hodně rozporuplným zážitkem byl výlet koňským povozem do vinného sklípku na okraji města. Samotná cesta povozem, v němž nás bylo i s vozkou 15, byla zajímavá. Dva drobní bělouši táhli bez problémů, jeli jsme až překvapivě rychle. Sklípek i posezení před ním bylo velmi pěkné. S vínem už to bylo podstatně horší. Pan Béla měl Tramín, Chardonnay a Frankovku. Nejprve nám dal ochutnat. Stihl jsem obě bílá a byla dost hrozná, výrazně cítit po sudu. Pak už chtěl, abychom si vybrali. Doufal jsem, že červené bude o něco lepší, ale to jsem se mýlil. Víno bylo na hranici pitelnosti, možná už pod ní. Džbáneček jsem nebyl schopný vypít. Sice mi zbytek vinař na závěr přelil do petky, stejně jsem to ale vylil. Úplně zklamaný jsem však nebyl. Prostě jsem něco podobného mohl čekat.
Biskupský kostel v Pécsi

Trochu drastické vyobrazení z kostela

Teď přejdu k trochu lepším vínům. Vyjeli jsme si do krásného historického města Pécs. Zde jsme kromě řady opravdu zajímavých památek navštívili i biskupské sklepy s obřími sudy a nabídkou vín. Město již patří do jiného vinařského regionu - Mecsekalja. Ve sklepě byla ale převážně vína z oblasti Villány, případně Szekszárd. Ochutnal jsem místní bílou odrůdu, kterou jsem dosud neznal ani podle jména - Csomorika. Víno asi potřebovalo delší vydýcháni, takto nezaujalo. Zkusil jsem i Irsai Olivér, který nádherně voněl, ale byl poněkud prázdný. O něco zajímavější (ale spíše neobvyklá) byla uleželá Kadarka z roku 2003, určená k oslavě milenia zdejšího biskupství, které se slavilo v roce 2009.
Vína z biskupských sklepů

Centrální náměstí v Pécsi

Vína vrcholného léta

9. července 2012 v 10:41 | milasko |  Soukromé koštování, odrůdy
Na pomezí června a července jsem otevřel sedm lahví, z nichž některé by se vzhledem k vyšším přívlastkům možná více hodily do nižších teplot, nicméně celkový dojem nebyl špatný. Dvě byla zahraniční, zbytek domácího původu, z toho dokonce třikrát Vinselekt Michlovský.

Müller Thurgau 2009 výběr z bobulí - Ampelos, Šlechtitelská stanice Znojmo. Vinařská obec Vrbovec, viniční trať Nad Sklepy. Zelená bordo láhev byla uzavřena korkem (plátek-drť-plátek) o délce 45 mm. Obsah alkoholu 13 %, cukernatost moštu 27,4°, bezcukerný extrakt 31,3 g, 43 g zbytkového cukru, 6,7 g kyselin. Hezká zářivá světlejší zlatavá barva, vysoká viskozita. Víno potřebovalo hodně vydýchat, první dojem po přičichnutí nebyl moc dobrý, ale postupně se uvolňovala příjemná vůně medu a zralých hroznů. Plné tělo, víno nepůsobilo přeslazeně, vysoký cukr byl dobře vybalancovaný kyselinou a pod tím byla ještě zajímavá hořčinka. Dochuť středně dlouhá. I když milerka nepatří k mým nejoblíbenějším odrůdám, toto víno se mi nakonec líbilo a dal jsem mu lepších 7,5 (84) bodů.
Shiraz - Cabernet 2008 Cawarra - Lindemans, South East Australia. Láhev byla uzavřena šroubovacím uzávěrem. Obsah alkoholu 13,5 %. Hezká rubínová barva, vyšší viskozita. Příjemná vůně ostružin, plnější tělo, hezky šťavnaté. V chuti byly opět ostružiny a borůvky. Dochuť delší. Dostává 7 (80) bodů.
Merlot 2008 pozdní sběr - Vinselekt Michlovský Rakvice. Vinařská obec Perná, viniční trať Věstoňsko. Zelená Bordo láhev byla uzavřena korkem (plátek-drť-plátek) o délce 45 mm. Obsah alkoholu 12,5 %. Barva na pomezí rubínu a granátu, viskozita vysoká. Méně intenzivní vůně třešní, květin a koření. V těle plnější, šťavnaté, v chuti višně, třísloviny nezřetelné. Dochuť kratší až střední. Ohodnotil jsem lepšími 6,5 (78) body.
Tramín červený 2009 výběr z hroznů - Vinařství Gotberg. Vinařská obec Popice, viniční trať Sonberk. Víno získalo různá ocenění, např. stříbrná medaile na Vinallies internationales v Paříži. Zelená láhev burgundského typu byla uzavřena plným korkem o délce 45 mm s logem. Obsah alkoholu 15 %! Jemná příjemná odrůdová vůně, viskozita vysoká. Barva světlinká, zlatavá. Středně plné tělo, svěží harmonická chuť, s lehkou zajímavou hořčinkou a výraznou kořenitostí. Dochuť kratší až střední. Dávám horších 7,5 (82) bodů.
Chardonnay 2010 pozdní sběr - Vinselekt Michlovský Rakvice. Vinařská obec Perná, viniční trať Purmice. Zelená Bordo láhev byla uzavřena plastovou zátkou. Obsah alkoholu 12,5 %. Světlinká zlatavá barva s nádechem do zelena. Jemná vůně ananasu. Lehčí, méně plné, ale svěží, s výraznějšími kyselinkami, kořenité. Dochuť kratší až střední. Víno vhodné do letních veder. Dostává lepších 6,5 (78) bodů.
Frankovka 2008 pozdní sběr - Vinselekt Michlovský Rakvice. Zelená Bordo láhev byla uzavřena korkem (plátek-drť-plátek) o délce 44 mm. Barva tmavého rubínu, viskozita vyšší. Lákavá typická odrůdová vůně peckovin a lesního ovoce. V těle plnější, chuť bohatá, přitom hezky uhlazená. Byly v ní švestky a třešně. Jemné třísloviny a středně dlouhá dochuť. Oceňuji lepšími 7,5 (84) body.
Cabernet Sauvignon 2008 - Cono Sur, Valle Central, Chile. Zelená láhev byla uzavřena šroubovacím uzávěrem. Obsah alkoholu 13 %. Barva tmavého rubínu, viskozita střední. Vůně střední intenzity s tóny tmavých třešní a černého rybízu. V těle středně plné, v chuti třešně a borůvky. Třísloviny poněkud výraznější. Dochuť středně dlouhá. Dostává 7 (80) bodů.



Domácí vína tentokrát zvítězila nejen počtem, ale i bodovým ohodnocením, i když jinak byla série relativně vyrovnaná. Vše bylo slušně pitelné, žádné z vín ale nepředstavovalo úplnou špičku. Ze tří zástupců z Vinselektu mě ale možná trochu překvapivě výrazněji oslovilo jen jedno.