Ochutnávka ve Vino-thé-ce

8. října 2014 v 17:31 | milasko |  Soutěže, ochutnávky, akce
Jirka, jeden z autorů ovine.cz (jbes), se pustil do podnikání a otevřel si v historickém centru Pardubic Vino-thé-ku. Tedy vinotéku a čajovnu. A hned zkusil zorganizovat i ochutnávku. Navíc hodně neobvyklou. Byla zaměřena na málo známé (spíše úplně neznámé) odrůdy. I když mě tyhle rarity hodně zajímají, musím přiznat, že mnohé z prezentovaných jsem znal jen podle jména, některé ani to ne. Dokonce i informace na internetu byly někdy velmi skoupé až nulové. Pro mě o důvod navíc takovou akci navštívit a těšit se. Vinotéka je to malá, ale velmi útulná. Nebyl velký problém ji zaplnit. Mohli jsme ochutnat deset vzorků. Devět bylo z vinařství Šimeček Hovorany, nového Jirkova objevu. Stanislav Šimeček pěstuje při necelých 5 000 keřích neuvěřitelných 45 odrůd. První víno bylo od pana Stejskala z Čejče a trochu nezvykle bylo na úvod červené.
Golubok 2013 - Vinařství Stejskal Čejč. Jedná se o interspecifickou odrůdu, se zastoupením druhů Vitis vinifera a Vitis amurensis, vyšlechtěnou na Ukrajině. Hezká rubínová barva, vysoká viskozita. Vůně spíše méně intenzivní, ale příjemně ovocná. Plné tělo, šťavnaté, v chuti lesní plody, černý rybíz a smetana. Delší dochuť. Hned první víno bylo mimořádně povedené. Začínám vysokým bodovým ohodnocením - 7,5 (83) bodů. Jirka "hrozil", že přijdou ještě lepší vína, což jsem sice nakonec za sebe potvrdit nemohl, protože právě úvodní vzorek byl pro mě i úplně nejlepší.
Scheurebe 2013 - Stanislav Šimeček Hovorany. Úspěšná německá odrůda, vyšlechtěná z Ryzlinku rýnského a dosud spolehlivě nezjištěné další. Jméno nese po šlechtiteli Dr. Scheu. 12 % alkoholu, 10 g zbytkového cukru, 6,5 g kyselin. Světlejší nazlátlá barva, vysoká viskozita. Velmi intenzivní sladká vůně muškátu, jahod a hluchavkového květu. V těle středně plné, příjemné kyselinky. V chuti limetky. Střední až delší dochuť. Dávám horších 7,5 (82) bodů. Pro mě nejlepší z bílých vín večera, což ale rozhodně neznamená, že by po prvních dvou vzorcích již nic zajímavého nepřišlo.
Goldriesling 2013 - Stanislav Šimeček Hovorany. Odrůda se pěstuje hlavně v Sasku a opět je jistý původ v Ryzlinku rýnském a dále je to poněkud nejasné. 12 % alkoholu, 14,5 g zbytkového cukru, 6,6 g kyselin. Světlinká barva, hodně vysoká viskozita. Těžká olejovitá sladká vůně pečiva s podtóny hrušek. Velmi plné, těžké, hutné víno s náznakem citrusů v chuti a středně dlouhou dochutí. Toto víno asi může vyvolávat rozporuplné reakce od nadšených po odmítavé právě pro svou mohutnost až těžkost. Já zůstal někde uprostřed a dal mu lepších 7 (81) bodů.
Czerszegi füszeres 2013 - Stanislav Šimeček Hovorany. Název napovídá, že se jedná o maďarskou odrůdu, vyšlechtěnou z Tramínu červeného a Irsai Oliver. 11,5 % alkoholu, 16,5 g zbytkového cukru, 8,4 g kyselin. Barva velmi světlá, skoro vodová, viskozita střední. Lehčí, ale velmi aromatické a kořenité víno muškátové vůně, které mi ale přišlo až převoněné a tolik mě nebavilo. Cukr nebyl úplně ideálně sladěn s kyselinou. Nicméně ani zde se nejednalo o špatné víno a dal jsem mu 7 (80) bodů.
Ehrenfelser 2013 - Stanislav Šimeček Hovorany. Vyšlechtěno z odrůd Ryzlink rýnský a Sylvánské zelené. Obsah alkoholu 11,5 %, 23 g zbytkového cukru, 9 g kyselin. Světlejší zlatavá barva, vysoká viskozita. Jemná příjemná ovocně bylinná vůně. Velmi hezky se i pilo, vysoké cukry byly tentokrát velmi dobře sladěné s kyselinami. Středně dlouhá až delší dochuť. Celkově u mě skončilo třetí, jen těsně za Scheurebe, ale i zde jsem dal horších 7,5 (82) bodů.
Palonia 2013 - Stanislav Šimeček Hovorany. Slovenské novošlechtění, o kterém se ani na internetu prakticky nedá mnoho dočíst. Mezi rodiči je Semillon, Tramín červený a Müller Thurgau. Obsah alkoholu 11,5 %, 25 g zbytkového cukru, 6 g kyselin. Zlatavá barva, vysoká viskozita. Méně intenzivní vůně hrušek a smetany. V těle plnější, kořenité, šťavnaté, v chuti hrušky a grepy, dochuť kratší až středně dlouhá. Opět dávám horších 7,5 (82) bodů.
Milia 2013 - Stanislav Šimeček Hovorany. Další odrůda původem ze Slovenska vyšlechtěná z Mülleru Thurgau a Tramínu červeného. 11,5 % alkoholu, 24 g zbytkového cukru, 8,6 g kyselin. Světlinká barva, vysoká viskozita. Středně intenzivní příjemná sladká kořenitá vůně, připomínající Pálavu. Plné tělo, chuť rynglí, trochu mi chyběly kyseliny a bylo poněkud méně svěží. Ohodnotil jsem horšími 7 (79) body.
Noria 2013 - Stanislav Šimeček Hovorany. Vyšlechtěno z Ryzlinku rýnského a Semillonu. 11,5 % alkoholu, 26,5 g zbytkového cukru, 8,5 g kyselin. Světlinká barva a vysoká viskozita. Víno téměř nijak nevonělo, snad slabý náznak trávy. Středně plné tělo, velmi svěží, příjemná chuť citrusů. Kratší dochuť. Víno se mně i ostatním líbilo asi nejméně, špatné ale nebylo. Dal jsem lepších 6,5 (78) bodů.
Lagrein rosé 2013 - Stanislav Šimeček Hovorany. Tato odrůda se pěstuje hlavně v severní Itálii. Obsah alkoholu 11 %, 30 g zbytkového cukru, 8,6 g kyselin. Lososová barva, vysoká viskozita. Méně intenzivní, překvapivě spíše těžší vůně ostružin a malin. Příjemná svěží chuť jahod a malin se smetanou. Středně dlouhá dochuť. Dostává horších 7 (79) bodů.
Kerner 2013 - Stanislav Šimeček Hovorany. 9 % alkoholu, 63 g zbytkového cukru, 8,5 g kyselin. Světlejší zlatavá barva, vyšší viskozita. Slabší sladká vůně bylin. V těle plné, přes velmi vysoký zbytkový cukr svěží, se zřetelnou kyselinou. Středně dlouhá dochuť. Dávám lepších 7 (81) bodů.
Pro zajímavost ještě srovnání mého hodnocení s tím, jak se vína líbila ostatním návštěvníkům. První byl Golubok, pak následovaly Ehrenfelser, Palonia a Scheurebe. Poslední skončila Noria. Vína byla zařazena jako zemská. Celou ochutnávku hodnotím jako mimořádně povedenou. Jednak jsme mohli ochutnat prakticky neznámé odrůdy (z nich snad jen Kerner se dá označit za známější), zároveň se ale jednalo o vzorky velice povedené. Takže si mohu jen přát podobných akcí více.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 bábina bábina | 13. října 2014 v 15:23 | Reagovat

Dobrý den.
Mám k Vám prosbu. Při toulkách blogy narazila jsem na tento blog a Vy jste se zmínil, že jste přispěvatel Wikipedie.
O naší obci jsou tam uvedeny nepravdivé údaje a fotografie. Upozornila jsem našeho starostu, ten se mne zeptal, jestli vím, jak všechno napravit. Vzpomněla jsem si na Vás. Proto Vás oslovuji a prosím, zda byste mohl zanechat nějaký kontakt. Možno také  e-mailem přímo na obec:Obec Drslavice (obec@drslavice.cz)
Děkuji

2 milasko milasko | 13. října 2014 v 15:40 | Reagovat

[1]: Lituji. Do Wikipedie nepřispívám a kontakt nemám. Pouze Wikipedie sama odkazuje na některé mé články.

3 bábina bábina | 13. října 2014 v 18:05 | Reagovat

Je to škoda, protože popletli Drslavice okres Uh. Hradiště a Drslavice v Jižních Čechách. Chtěla jsem to napravit, ale nevím, jak...
Děkuji za ochotu

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama