Vína ze zimy-nezimy

7. ledna 2015 v 6:36 | milasko |  Soukromé koštování, odrůdy
Na počátku zimy, která ani moc jako zima nevypadala, jsem doma ochutnal několik vesměs pěkných vín z domova i ze zahraničí. Nejsilněji zde byla zastoupena vína od vinařů ze sdružení Collegium Vinitorum z Moravské Nové Vsi. A co se mi líbilo nejvíce?

Mavrud 2010 Specialna reserva. Vino s garantirano najmenovanije za proizchod - Vinzavod Asenovgrad, Bulharsko. Atypická zelená láhev s neobvyklou etiketou byla uzavřena korkem z drti dlouhým 38 mm, což příliš neodpovídá kategorii reserva. Obsah alkoholu 13 %. Mavrud je typickou bulharskou modrou odrůdou. Tmavá granátová barva, velmi vysoká viskozita. Středně intenzivní těžká vůně tmavých višní, bylin, kouře a vosku. Plnější tělo, velmi příjemná uhlazená, lehce zakouřená chuť. Vytknout by se dalo menší množství kyselin a poněkud kratší dochuť. Celkově ale pěkné víno, kterému jsem dal lepších 7 ((81) bodů.
Kerner 2012 zemské víno - Stanislav Miklica, Collegium Vinitorum, Moravská Nová Ves. Zelená láhev o obsahu 0,5 l byla uzavřena korkem (plátek-drť-látek) dlouhým 38 mm. Sytě žlutá barva, vysoká viskozita. Méně intenzivní sladká vůně pečiva. Středně plné tělo, hodně sladké, chuť nepříliš zajímavá, dochuť dlouhá. Dal jsem horších 6,5 (76) bodů.
Cabernet Sauvignon 2010 Heritage Reserva - De Loach Vineyeards St. Helena, Kalifornie, USA. Zelená Top Bordo láhev byla uzavřena korkem (plátek-drť-plátek) dlouhým 44 mm. Obsah alkoholu 13,5 %. Tmavá barva na pomezí rubínu a granátu, vysoká viskozita. Středně inenzivní vůně borůvek, malin a černého rybízu, s náznakem dřeva a tabáku. V těle středně plné, dosti pikantní, s ovocnou chutí černého rybízu a téměř nezřetelnými tříslovinami. Dochuť kratší až střední. Dostalo lepších 7 (81) bodů.
Ryzlink rýnský 2010 VOC - Waldberg Vrbovec. Vinařská obec Dyjákovičky, viniční trať Dívčí hora. 22,6° NM. 20,7 g zbytkového cukru, 10,2 g kyselin, 28,2 g bezcukerného extraktu, 11 % alkoholu. Zelená Bordo láhev byla uzavřena plným korkem dlouhým 44 m. Slabá nasládlá, trochu parfémová vůně. Zlatavá barva, visoká viskozita. Plné tělo, velmi svěží, pikantní víno s výraznými kyelinami a chutí grepů, šťavnaté. Středně dlouhá dochuť. Dostalo lepších 8 (87) bodů.
Les Pralets 2011 AOC Saint-Saturnin, Languedoc, Francie. Atypická láhev byla uzavřena šroubovacím uzávěrem. Obsah alkoholu 13 %. Tmavá fialová barva, viskozita vyšší. Méně intenzivní vůně malin, švestek a borůvek. Plné tělo, příjemná ovocná chuť ostružin, lehce kořenité, výraznější třísloviny vystupovaly hlavně až ve středně dlouhé dochuti. Dostalo lepších 7 (81) bodů.
Modrava 2011 - Helena Glosová, Collegium Vinitorum, Moravská Nová Ves. Odrůda byla vyšlechtěna Lubomírem Glosem křížením Frankovky, Svatovavřineckého a Cabernetu Moravia. Kategorie nebyla na lahvi uvedena, jednalo se o neprodejný vzorek. Obsah alkoholu 12,5 %. Velmi tmavá rubínová barva, hodně vysoká viskozita. Dosti neobvyklá vůně, podivně zakouřená, ne zcela příjemná, poměrně ostrá, s náznakem kabernetového aromatu. Středně plné tělo, chuť příjemná, lepší než vůně, poměrně pikantní, zajímavá, s tóny švestek, peckovin a uzeného. Středně dlouhá dochuť. Dal jsem mu 7 (80) bodů.
Fratava 2011 pozdní sběr - Lubomír Glos, Collegium Vinitorum, Moravská Nová Ves. Odrůda byla vyšlechtěna Lubomírem Glosem křížením Frankovky a Svatovavřineckého. Zelená Bordo láhev byla uzavřena plným korkem délky 44 mm. Obsah alkoholu 13 %. Tmavofialová barva, velmi vysoká viskozita. Jemná, spíše méně intenzivní, ale velmi příjemně působící kořenitá vůně s tóny perníku a švestek. Velmi plné tělo, extraktivní, hodně kořenité, v čisté chuti švestky, náznak ostružin, hezky uhlazené třísloviny. Středně dlouhá až delší dochuť. Dostalo 8,5 ((89) bodů.

Obě novošlechtění z Moravské Nové Vsi zaujala, ale Fratava se mi líbila podstatně více, ba přímo velmi. Docela by mě zajímaly názory čtenářů na tyto odrůdy. Velmi pěkný byl i Ryzlink rýnský z Waldbergu. Na žádný propadák jsem tentokrát nenarazil. Myslím, že i mnou nejníže hodnocený Kerner by si určitě své příznivce (možná spíše mezi ženami) našel.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama