Ochutnávka Vinařství Knápek & Machů

25. května 2016 v 17:11 | milasko |  Soutěže, ochutnávky, akce
Ochutnávka tohoto vinařství z Velkých Bílovic se konala v Pardubicích ve Vino-thé-ce, vína nám zde představoval Jirka (jbes). Nabídka byla tentokrát mimořádná - 15 vzorků! A byla tu bílá, rosé, klaret i červená, každý si mohl přijít na své. Všechny vzorky byly z roku 2015 a jednalo se o moravská zemská vína, tudíž to už u jednotlivých vzorků nebudu dále uvádět.
Veltlínské zelené. Obsah alkoholu 12,5 %, cukernatost při sběru 22° NM. Zlatavá barva s nepatrným nazelenalým nádechem, vysoká viskozita. Intenzivnější, jemně nasládlá vůně s tóny sladkých citrusů a pepře. V těle středně plné, hodně olejovité, v chuti citrusy. Přišlo mi ale až příliš kulaté, trochu mdlejší, chyběly kyselinky. Dochuť kratší až střední. Ohodnotil jsem lepšími 7 body.
Ryzlink rýnský. Obsah alkoholu 12 %, cukernatost při sběru 22,5 ° NM. Zlatavá barva, vysoká viskozita. Velmi intenzivní vůně černého rybízu a bezinek, která mi nepřišla příliš odrůdová, i když ne špatná. V těle méně až středně plné, lehce natrpklá citrusová chuť, opět mi trochu chyběly kyselinky. Dochuť středně dlouhá. Ohodnotil jsem stejně jako víno předchozí.
Rulandské šedé. Obsah alkoholu 12,5 %. Zlatavá barva, vyšší viskozita. Intenzivní příjemná grepová vůně. Plnější tělo, v chuti opět grepy. Dochuť kratší až střední. Opět lepších 7 bodů.
Chardonnay. Obsah alkoholu 13 %, cukernatost při sběru 23,5° NM. Světlinká barva, ve vzhledu lehké perlení, viskozita vysoká. Těžká, hodně sladká až opojná vůně sušeného ovoce. V těle středně plné, hezky uhlazené, v chuti sladké banány. Dochuť delší. I toto víno dostalo lepších 7 bodů, ale o nějaký chloupek bylo přece jen lepší než ta předchozí a líbilo se mi nejvíce ze všech bílých.
Muškát moravský. Obsah alkoholu 12 %, cukernatost při sběru 21,5° NM. Světlejší zlatavá barva, viskozita střední. Silná odrůdová vůně. V těle méně plné. V chuti citrusy, dochuť kratší. Dostalo 6,5 bodu. Dal jsem mu lepších 6,5 bodu.
Tramín červený. Obsah alkoholu 13 %, cukernatost při sběru 23° NM. Velmi světlá barva, vysoká viskozita. Středně intenzivní hodně sladká vůně cukru. Uhlazené až poněkud očesané, s náznakem meruněk v chuti. Dochuť kratší. Dal jsem mu lepších 6,5 bodu.
Hibernal. Obsah alkoholu 13 %, cukernatost při sběru 24° NM. Zlatavá barva, hodně vysoká viskozita. Sladší vůně jahod se smetanou. V těle méně až středně plné. V chuti grepy, hodně kořenité. Dochuť krátká. Dostalo horších 7 bodů.
Frankovka rosé. Obsah alkoholu 12,5 %, cukernatost při sběru 22,5° NM. Lososová barva, vysoká viskozita. Méně intenzivní vůně smetany a nezralých malin. V těle poměrně plné. V chuti trpčí ovoce. Dochuť středně dlouhá. Ohodnotil jsem 7 body.
Zweigeltrebe rosé. Obsah alkjoholu 12 %. Malinová barva, vysoká viskozita. Méně intenzivní vůně kávových zrn. V těle méně až středně plné. Ovocná, poněkud ostřejší chuť. Dochuť kratší až střední. Dostalo lepších 6,5 bodu.
Cabernet Moravia claret. Lehce narůžovělá barva, vysoká viskozita. Středně intenzivní vůně s náznakem lesních jahod. V těle méně až středně plné. V chuti červené pomeranče. Dochuť krátká. Dostalo 6,5 bodu.
Modrý Portugal. Obsah alkoholu 13 %, cukernatost při sběru 21° NM. Rubínová barva, vysoká viskozita. Středně intenzivní, velmi příjemná vůně švestek, třešní, náznak karamelu. V těle středně plné, v chuti černý rybíz, nevýrazné třísloviny. Poměrně krátká dochuť. Dostalo horších 7,5 bodu.
Frankovka. Obsah alkoholu 13,5 %, cukernatost při sběru 22,5° NM. Velmi hezká rubínová barva, vysoká viskozita. Středně intenzivní vůně sušených švestek. V těle středně plné, hezky uhlazené, v chuti griotka, peckoviny. Ve středně dlouhé dochuti se dostavily i višně. Dostalo horších 7,5 bodu.
Cabernet Moravia. Obsah alkoholu 12 %. Velmi tmavá barva, velmi vysoká viskozita. Středně intenzivní vůně višní a trnek. Krásně uhlazené, poměrně plné, v chuti višně, jemné třísloviny. Středně dlouhá dochuť. Dostalo lepších 7,5 bodu.
Dornfelder. Obsah alkoholu 12,5 %, cukernatost při sběru 20,5 °NM. Tmavofialová barva, vysoká viskozita. Jemná vůně sladkého pečiva, bezinek a smetany. V těle plnější, s jemnými tříslovinami, v chuti višně. Dochuť delší. Dostalo horších 8 bodů a stalo se u mě nejlepším vínem celé ochutnávky.
Vypít a ohodnotit tolik vzorků bylo poměrně náročné. Bílá vína byla vcelku pěkná, i když se od sebe až překvapivě málo lišila, obecně jim chyběly kyselinky. Celkově se mi ale jako nejpovedenější jevila série červených vín, která jsem všechna hodnotil výše než bílá, rosé i claret.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama